tisdag 7 mars 2017

Karneval & adjektiv - KB 10:7 - Liten loppa kokar soppa

Hejsan!

Under gårdagkvällens konversationsrunda kom vi in på följande samtalsämnen och uttryck:










Och apropå att vissa hade varit på Fasching, eller det som i Sverige är mer eller mindre bekant som karnevalvisade jag denna framgooglade text (saxad härifrån) som ni kan läsa för vokabulär och info på svenska:


... Då väljer vi ett aktuellt kulturellt inslag från Schweiz istället. Just nu är det ju karnevalstider och ute i Europa firas det mer friskt än i Sverige (när jag bodde i Frankrike tog man karnvelasfirandet på fullaste allvar på ålderdomshemmet där jag jobbade, vilket resulterade i många utklädda och sminkade gubbar och tanter).

       Hur firas då karneval i Schweiz? Det skiljer sig från kanton till kanton och den största skillnaden är att katolska kantoner har mer av karnevalsfirande. Karnevalen har ju sitt ursprung i romersk-katolska kyrkan. På bilden ovan kan man se hur det kan se ut på morgonen när karnevalen inleds med den s.k chesslete, vilket innebär att man med hjälp av buller och bång ska skrämma iväg vintern. Firandet innebär även att man klär ut sig {till något / någon} och går i karnevalståg med tillhörande musik och festligheter. Under karnevalen ironiseras det ofta kring politiken och livet i form av framträdanden och sketcher.


- Och här bloggar en svensk tjej i Schweiz om det karnevalsfirande hon varit med om i Fribourg ...


Sedan arbetade vi vidare med adjektivformer, och jag förklarade (äntligen ;) varför man säger lillebror










Sist (men inte minst 8) visade jag er en ramsa som uppenbarligen ska lära barn formerna liten respektive små:


PDF med Liten loppa kokar soppa finns här!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar